Tips & Ideer
Dyrking – hva, når og hvordan
Kunnskap og inspirasjon

Få kunnskap om - og ideer til hvordan du kan få mest mulig ut av å dyrke i en GrowCamp. Det er en ny og annerledes måte å så, plante og høste på!
Nedenfor kan du lese om de erfaringene utviklere og testpersoner har fått ved å bruke GrowCamp de siste tre årene.

Du kan dessuten få inspirasjon til blant annet plassering av GrowCamp ved å følge denne lenken.

Inspiration

Når

Man kan så tidligere i GrowCamp enn man er vant til. Når teltet er tildekket med plast, holdes nattefrosten ute, og plantene skades ikke. Ofte er det mulig å starte allerede i februar. Solens stråler varmer opp bedet raskt, og hever jordtemperaturen vesentlig.

Det er også mye å hente i den andre enden av sesongen. Hvis man setter poteter i juli, kan man grave opp nye poteter i oktober- november. Gulrøtter sådd i august kan spises fra november og helt til våren.

Så- og høstetider

Tidspunkt for såing og innhøsting kan variere fra år til år, på grunn av vekslende værforhold. Geografiske klimaforskjeller har naturligvis også avgjørende betydning.

Vi har laget et skjema som viser generelle retningslinjer for hva du blant annet kan dyrke i din GrowCamp, når du kan så eller plante, og når du kan høste.

Avstand mellom frø og planter

I en GrowCamp er jorden porøs. Det medfører at røttene søker nedover og ikke ut til sidene. Derfor kan plantene stå en del tettere enn man er vant til.

De fleste avlinger kan man med fordel høste av mens de er helt små. De smaker godt, og det blir plass til at resten av plantene kan vokse seg helt ut.

Alt i alt kan man så tettere i drivteltet enn det som er angitt på frøposene.

Inndeling i bedet

Når det dyrkes intensivt på et lite areal, er det viktig å skjerme av og beskjære, slik at enkelte planter tar for mye plass og skygger for andre.
Sørg for avgrensning med nett eller snorer, slik at bladene fra en kraftig vekst ikke får legge seg ned og ta opp dyrebar plass.

De fleste større avlinger skades ikke av beskjæring, og husk: Det er et spørsmål om prioritering.
Forkultivering

Forkultivering betyr at frøene sås tidlig i potter som plasseres på et lunt sted: f.eks. i en lys vinduskarm eller i et drivhus med varme.

Senere på sesongen kan det også lønne seg å forkultivere, ganske enkelt for å spare plass i bedet.

Bruk f.eks. plantebakker i ”øverste etasje” i bedet, og ha nye planter klare til utplanting så snart det er plass i underetasjen.

Så og høst flere ganger

I en GrowCamp sår og høster man løpende.

Se eksempel på et forløp gjennom hele sesongen i et enkelt bed på 120 x 120 cm:

Eksempler

GrowCamp er som skapt for å dyrke chili, paprika og auberginer i.

VHvem drømmer ikke om å kunne være selvforsynt med friske krydderurter?

I tillegg til deilige grønnsaker kan du høste anerkjennelse for din kreativitet.

Fritt arbeidsareal

Avstivingsrøret som forbinder bjelkene kan demonteres. Det løftes enkelt opp fra beslaget på begge sider. Dermed får man fritt arbeidsareal i full høyde, som vist på bildet nederst til høyre.

Tips: Bruk avstivingsrøret som "linjal" når du sår eller planter.

Tips om tildekking

Hvis tildekkingen skal være rullet opp i lengre tid, er det en fordel å rulle "baklengs". På denne måten samler det seg ikke vann i "rullen". Se også: