Nyheder & Presse
GrowCamp - GrowCamp över hela världen!
Elmia Garden 2010

GrowCamp - Den perfekta köksträdgården...

En korsning mellan ett växthus, en bur och en upphöjd bädd är den bästa beskrivningen av fenomenet GrowCamp.

Den danska uppfinnaren Dorthe Rasmussen gjorde det främst för hennes egen trädgård, men intresset från grannar och vänner var så stor att den första produktionen påbörjadas, detta är nu över 3 år sedan. GrowCamp marknadsfördes under hösten 2009 och har redan vunnit erkännande och två priser på den internationella utställningen Glee i Storbritannien. Produkt som säljs i Danmark, Norge, England, Irland, USA, Japan, Belgien, Frankrike, Tyskland, introduceras nu på det svenska marknaden.

Som referens, kan vi säga att Bo Grønt i Danmark har sålt GrowCamp framgångsrikt

Hitta oss på stand No. D04:02 Elmia Garden 2010

Historien bakom GrowCamp

Den perfekta köksträdgården i ett tält.
Det är så enkelt att man skulle kunna tro att någon borde ha kommit på det för länge sedan. Men drivtältet från GrowCamp är faktiskt en världsnyhet. Det roliga är att det bokstavligen har vuxit upp i Dorthe Rasmussens egen trädgård i Holbæk.

“Barnen hade blivit stora, jag fick mer tid över från jobbet, så nu skulle det bli av; jag skulle odla mina egna grönsaker som jag gjorde när jag var barn, berättar Dorthe Rasmussen. Jag hade sått in hela trädgården, men så började kampen mot mask och insekter. Jag ville förstås odla ekologiskt, så det blev mycket arbete och lite utbyte.”

Dorthe gjorde något åt det.
Den frustrationen delar hon givetvis med tusentals danskar som har trädgården som hobby, men utan de stora förutsättningarna för (eller den stora tiden till) att odla sin nyttoträdgård. Men Dorthe gjorde något åt det: Med fyra plastplankor skapade hon den önskade högbädden, svetsade en bur som hon täckte med insektsnät med praktiskt placerade kardborrestängningar, så att det var enkelt att komma åt grönsakerna. Hon kom på att hon skulle täcka det med en "rullgardin" av plast, så att det fungerade som drivhus tidigt och sent på säsongen. Och nu blev det grönsaker och örtkryddor.

Inte avancerat, men effektivt.
Det är vinst med alla element: Högbädden ger bättre utbyte eftersom jorden värms upp snabbare och förblir luftig eftersom man inte kliver på den. Nätet håller inte bara insekter och annat otyg borta, utan ger även grönsakerna skugga och hindrar vinden, medan 90 % av regnvattnet tränger igenom. De skyddade förhållandena gör grönsakerna sprödare. Plasttäcket ger drivhuseffekt, så växtsäsongen förlängs. Det är inte det minsta avancerat, men effektivt!

The enthusiasm grows
Under tre års testande "tvingade" vi våra vänner och bekanta, som aldrig så mycket som har tittat på en fröpåse, att testa drivtältet. De blev begeistrade då man inte behövde ha några förkunskaper och för att man snart såg resultat. Det strömmade in sms: "Ruccolan gror på 3 dagar", "Vi har morötter helt utan mask".
Vi har avsiktligen formgivit allt så att det bara kan klickas samman. Det är bara att sätta igång. Man behöver inte tjata på mannen om att ta på sig arbetskläderna, avslutar Dorthe Rasmussen.

Danskt drivtält, dubbelvinnare på världsutställning

GrowCamp tog förstapriset inom kategorierna Landscape och Bästa nyhet av alla deltagare på den internationella trädgårdsutställningen Glee i England.

Redan från början var det tydligt att den danska uppfinningen för trädgårdsentusiaster, GrowCamp, skulle väcka stor uppmärksamhet.Drivtältet, som är en högbädd med nätöverdrag och möjlighet till plastöverdrag, presenterades som en världsnyhet av Holbæk-företaget på den populära trädgårdsutställningen Glee i Birmingham, England, hösten 2009.Det är den största utställningen med utrustning för trädgården och platsen där alla nyheter som man bara måste se presenteras för tusentals inköpare från hela världen. Och GrowCamp uppfyllde förväntningarna.

Bäst och bäst
Med priset för bästa nyhet inom kategorin Landscape var dagen räddad för teamet bakom uppfinningen, med VD Dorthe Rasmussen i spetsen. När GrowCamp senare samma dag fick pris för bästa nyhet av alla 250 nyheter på Glee-utställningen var glädjen svår att dölja.
”Vi har arbetat och trott på det här i snart tre år. Och nu har vi fått det största erkännandet vi på något sätt kan önska oss med priserna från Glee,” säger en glad och stolt Dorthe Rasmussen.

Den perfekta köksträdgården
Dorthe Rasmussen har utvecklat drivtältet GrowCamp från grunden. Tillsammans med en rad andra testpersoner har hon under knappt tre år justerat och utvecklat konceptet med en högbädd med nätöverdrag för att hålla skadedjur ute, och som samtidigt kan kompletteras med ett plastöverdrag, så att man får den uppvärmningseffekt som finns i växthus.

”Vi har nu fått en perfekt kombination av högbädd, skadedjursbekämpning och klimat, så att man kan skörda sina egna grönsaker nästan året runt”, säger Dorthe Rasmussen. Dessutom kan drivtältet placeras i stort sett överallt, och flyttas efter behov.

Odla själv-mani
USA:s första dam gör det. Engelsmännen gör det också i stor stil, och turen har nu även kommit till Sverige. Vi vill odla våra egna grönsaker!