Nyheter og presse
GrowCamp over hele verden!
Historien bak GrowCamp

Den perfekte kjøkkenhage i et telt
Det virker så enkelt at man skulle tro noen hadde funnet på det for lenge siden. Men drivteltet fra GrowCamp er faktisk en verdensnyhet. Det morsomme er at det bokstavelig talt har vokst opp av Dorthe Rasmussens egen hage i Holbæk i Danmark. Barna var store, jeg fikk bedre tid fra jobben, og da ville jeg dyrke mine egne grønnsaker slik jeg gjorde da jeg var barn, forteller Dorthe Rasmussen. Jeg hadde sådd i hele hagen, men så begynte kampen mot larver og insekter. Jeg ville selvfølgelig drive økologisk, så det var mye arbeid og lite utbytte.

Dorthe gjorde noe med det
Den frustrasjonen deler hun naturligvis med tusener av dansker med hagen som hobby, men uten de helt store forutsetninger for (eller tid til) å dyrke nyttehagen. Men Dorthe gjorde noe med det: Hun lagde det ønskede høybedet med fire plastplanker, og fikk sveiset et bur som hun dekket til med insektnett med praktisk borrelåslukking slik at det var lett å komme til grønnsakene. Hun fant på å dekke det med en "rullegardin" av plast, slik at det fungerte som et drivhus i begynnelsen og slutten av sesongen. Og nå viste det seg at grønnsaker og krydderurter ga utbytte.

Ikke avansert, men effektivt
Der er fordeler ved alle elementer: Høybedet gir bedre utbytte, fordi jorden varmes opp raskere og holder seg løs fordi man ikke trår på den. Nettet holder ikke bare insekter og annet utøy ute, det gir også grønnsakene lett skygge og demper vinden, mens 90 % av regnvannet slipper gjennom. De beskyttede forholdene fører til at grønnsakene blir sprøere. Plasttildekkingen gir en drivhuseffekt, slik at vekstsesongen utvides. Det er ikke det spor avansert, men det er effektivt!

Begeistringen øker
Gjennom tre års testing "tvang" vi venner og kjente, som aldri har så mye som sett på en frøpose, til å prøve drivteltet. De ble så begeistret, fordi det ikke krevde forkunnskaper og fordi de kunne se resultater umiddelbart. Sms-ene strømmet inn: "ruccolaen spirer på 3 dager", "vi har gulrøtter helt uten mark". Vi har bevisst designet alt slik at det bare kan klikkes sammen. Det er bare å begynne. Man behøver ikke å be mannen ta på arbeidstøyet, avslutter Dorthe Rasmussen.

Dansk drivtelt dobbeltvinner på verdensutstilling

GrowCamp stakk av med førstepremien i kategoriene Landscape og Beste nyhet av alle deltakerne på den internasjonale hageutstillingen Glee i England.
Allerede fra begynnelsen var det åpenbart at den danske oppfinnelsen for hageentusiaster, GrowCamp, ville tiltrekke seg stor oppmerksomhet.
Drivteltet, som er et høybed med nettildekking og mulighet for tildekking med plast, ble presentert som en verdensnyhet av Holbæk-virksomheten på den populære hageutstillingen Glee i engelske Birmingham høsten 2009.
Den største utstillingen av utstyr til hagen, og dermed stedet der alle ”må ses”-nyheter blir presentert for tusener av innkjøpere fra hele verden. Og GrowCamp levde absolutt opp til forventningene.

Best og best
Med prisen for beste nyhet i kategorien Landscape var dagen reddet for teamet bak oppfinnelsen, med direktør Dorthe Rasmussen i spissen. Og da GrowCamp senere samme dag fikk prisen for beste nyhet blant alle de 250 nyhetene på Glee-utstillingen, var gleden vanskelig å skjule.
”Vi har jobbet og trodd på dette i snart tre år. Og nå har vi fått den største anerkjennelse vi på noen måte kan ønske oss, med prisene fra Glee”, sier en glad og stolt Dorthe Rasmussen.

Den perfekte kjøkkenhage
GrowCamp-drivteltet er utviklet av Dorthe Rasmussen helt fra bunnen. Sammen med en rekke andre testpersoner har hun i knapt tre år justert og utviklet konseptet med et høybed som har nettildekking slik at skadedyr holdes ute, og som samtidig kan suppleres med tildekking i plast, slik at man får den oppvarmingseffekten vi kjenner fra drivhus. ”Nå har vi oppnådd en perfekt sammensetning av høybed, skadedyrbekjempelse og klima, så man kan høste sine egne grønnsaker nesten hele året”, sier Dorthe Rasmussen. Dessuten kan drivteltet plasseres stort sett hvor som helst, og flyttes etter behov.

Grow your own-bølge
USAs førstedame gjør det. Engelskmennene gjør det også i stor stil, og turen har nå også kommet til Norge. Vi vil dyrke våre egne grønnsaker!