Lehdistö
Lehdistö – GrowCamp maailmalla
GrowCamp maailmalla

Palkittu GrowCamp tulee markkinoille ympäri maailmaa

Palkitun GrowCampin markkinoita laajennetaan uusille alueille eri puolille maailmaa. GrowCamp-kasvuteltta on helppo koota, ja sen helppohoitoisessa kohopenkissä voi kasvattaa monenlaisia vihanneksia suojassa liialta auringonpaisteelta ja hyönteisten tuhoilta. GrowCampin voi sijoittaa minne vain: nurmikolle, kivilaatoille, terassille, patiolle, parvekkeelle tai suoraan maahan. Tietoisuus ympäristöasioista, kemiallisten aineiden käyttö vihannesviljelmillä sekä omavaraisuuden kaipuu ovat saaneet ihmiset kasvattamaan omia vihanneksia enemmän kuin koskaan 1950-luvun jälkeen.

Kohopenkki

Kasvit tuottavat kohopenkissä jopa nelinkertaisen sadon verrattuna perinteiseen kasvimaahan, sillä kasveilla on kohopenkissä hyvät kasvuolosuhteet, multa on penkissä lämpimämpää ja kasvit saavat enemmän valoa. Kohopenkin multa ei pakkaannu, joten kasvien juuret hakeutuvat alaspäin eivätkä sivulle. Koska kasvit myös saavat enemmän valoa kuin perinteisessä kasvimaassa, kasvit voi kylvää lähelle toisiaan, jolloin ne tuottavat suuren sadon. Penkki on pohjasta avoin, joten ylimääräinen vesi valuu maaperään. Myös tärkeät pieneliöt ja madot pääsevät GrowCampin kohopenkkiin alakautta. Kohopenkkiä on helpompi hoitaa kuin maan tasalla olevaa kasvimaata. Yhteen 120 cm levään moduuliin mahtuu 650 litraa multaa. Kun käytät lämpökäsiteltyä multaa, luot kasveillesi parhaat kasvuolosuhteet.

Hyönteisverkko

Hyönteisverkko kiinnitetään tarranauhoin ja sen voi kääriä ylös, kun on aika hoitaa kohopenkin kasveja. Kun hyönteisverkko on paikallaan, tuholaiset ja hyönteiset pysyvät loitolla, joten et tarvitse torjunta-aineita. Vihannekset ovat täysin luomua. Verkko suojaa kasveja paahtavalta auringolta, rankkasateelta ja tuulelta sekä palloilta, kissoilta, hiiriltä ja muilta tuhoeläimiltä. Teltan päädyissä on kirkkaat muoviseinämät.

Taimitarjottimet

GrowCampiin saa lisätarvikkeena 40 cm leveitä taimitarjottimia. Tarjottimissa on syvät urat sekä kastelumatto, jotka voivat säilöä yhteensä 1,5 litraa vettä. Aseta tarjottimet teltan tukiputkien varaan ja kasvata niissä taimia, jotta sinulla on aina uusia taimia istutettavaksi kohopenkkiin.

Rakenne

GrowCampin perusmallin mitat ovat 120 x 120 cm. Kohopenkkiä voi laajentaa 120 cm:n lisäosilla. 50 cm korkea kohopenkki on suoraan maan päällä. Koko kasvuteltta on 150 cm korkea.

Kestävät muoviseinämät kestävät säätä kuin säätä sekä kovaakin tuulta ja niissä on UV-suojaus.

Kylvö- ja sadonkorjuuaikataulu

GrowCamp-esitteessä on innostava ja kattava vihannesten ja yrttien kylvö- ja sadonkorjuuaikataulu koko vuodeksi. Aikataulu perustuu kasvuteltan tanskalaisen keksijän Dorthe Rasmussenin kolmen vuoden kasvatuskokeiluihin. Esitteessä on myös kasvien sijoitteluehdotuksia, joilla saat parhaan mahdollisen sadon.

GrowCampin historiaa

Täydellinen kasvimaa teltassa
Ajatus on hyvin yksinkertainen, joten on ihme, ettei sitä ole keksitty jo kauan sitten. GrowCamp-kasvuteltta on kuitenkin ensimmäinen laatuaan. Erityisen huomionarvoista kasvuteltassa on se, että ajatus kirjaimellisesti kypsyi Dorthe Rasmussenin omassa puutarhassa Holbækissä.

"Lapseni olivat jo muuttaneet pois kotoa, eikä minulla ollut työkiireitä, joten oli korkea aika tehdä jotain. Halusin kasvattaa vihanneksia itse aivan kuten lapsenakin", Dorthe sanoo. "Kun olin istuttanut kasvit maahan, sain riesakseni matoja ja hyönteisiä. Halusin luomuvihanneksia ja näin kasvien eteen paljon vaivaa, mutta sain vain vähän satoa."

Niinpä Dorthe tarttui toimeen
Dorthen tapaan tuhannet muutkin tanskalaiset kotipuutarhurit ovat turhautuneet, koska pihojen kasvuolosuhteet eivät välttämättä ole parhaat vihannesten kasvattamiseen, ja aikaakin on liian vähän. Dorthe kuitenkin tarttui toimeen. Hän rakensi neljästä muovilevystä kohopenkin ja hitsautti sen päälle kehikon. Dorthe pani kehikon päälle tarranauhoilla hyönteisverkon, mikä helpotti kasvien hoitoa. Hän keksi myös peittää kohopenkin muovisella peitteellä, jotta kohopenkkiä voisi käyttää kasvukauden alussa ja lopussa kasvihuoneena. Sitten vihannesten ja yrttien oli aika luovuttaa aarteensa.

Ei huipputekniikkaa, mutta sitäkin tehokkaampaa
Jokaisella kasvuteltan osalla on oma tehtävänsä: Kohopenkki tuottaa enemmän satoa, koska multa lämpenee nopeammin kuin avomaalla ja pysyy kuohkeana, kun sen päällä ei kävellä. Hyönteisverkko pitää hyönteiset ja muut tuholaiset loitolla, varjostaa vihanneksia hieman ja suojaa niitä tuulelta, mutta päästää silti 90 prosenttia sadevedestä lävitseen. Niinpä vihanneksista tulee rapeita. Muovisuoja muuntaa kasvuteltan kasvihuoneeksi, jolloin kasvukausi pitenee. Ei huipputekniikkaa, mutta hyvin tehokasta!

Innostus kasvaa
"Pakotimme" kolmen vuoden ajan ystäviämme ja tuttaviamme kokeilemaan kasvutelttaa – heille siemenpussit olivat ennestään täysin vieraita. Ystävämme olivat teltasta innoissaan, sillä puutarhassa kokemattomatkin saivat satoa hyvin. Saimme huikean määrän tekstiviestejä: "Sinappikaali iti kolmessa päivässä." "Porkkanoissa ei ole yhtään matoja."
Suunnittelimme teltan helposti koottavaksi. Kaikki käy helposti! "Ei tarvitse usuttaa miestä vaihtamaan puutarhavaatteita päälle", Dorthe sanoo lopuksi.

Tanskalainen kasvuteltta palkittiin maailmannäyttelyssä kahdesti

GrowCamp voitti sekä parhaan maiseman että parhaan innovaation palkinnot Gleen kansainvälisillä puutarhamessuilla Englannissa. Oli jo alusta lähtien selvää, että tanskalainen puutarhakeksintö GrowCamp saisi osakseen suurta huomiota. Birminghamin Gleen suosituilla puutarhamessuilla esiteltiin tanskalaisen Holbæk-yrityksen sensaatiomainen keksintö: kasvuteltta, joka on hyönteisverkolla ja tarpeen tullen muovisuojalla katettu kohopenkki. Gleen puutarhamessut ovat maailman suurimmat, ja siellä esitellään alan uusimmat keksinnöt tuhansille, eri puolilta maailmaa saapuville ostajille. GrowCamp ei pettänyt odotuksia.

Kaikista paras
Palkinto parhaasta maisemainnovaatiosta merkitsi kasvuteltan taustajoukoille ja yhtiön toimitusjohtaja Dorthe Rasmussenille paljon. Kun GrowCamp sai vielä palkinnon parhaasta innovaatiosta yli 250 ehdokkaan joukosta, riemu nousi kattoon. "Olemme kehittäneet tuotetta ja uskoneet siihen kohta kolmen vuoden ajan. Gleen palkinnot ovat suurin mahdollinen tunnustus työstämme", sanoo tyytyväinen ja ylpeä Dorthe Rasmussen.

Täydellinen kasvimaa
Dorthe Rasmussen loi GrowCamp-kasvuteltan tyhjästä ja paranteli luomustaan lähes kolmen vuoden ajan muiden koekäyttäjien kanssa. Kasvuteltassa on kohopenkki, jota hyönteisverkko suojaa tuholaisilta ja jonka suojaksi saa myös muoviseinämät, jolloin kohopenkkiä voi käyttää kasvihuoneena.

"Olemme luoneet kohopenkin, tuholaisten torjunnan ja kasvuolojen täydellisen yhdistelmän, jolla voi tuottaa vihannessatoa vuoden ympäri", Dorthe Rasmussen sanoo. Kaiken lisäksi kasvuteltan voi panna lähes minne vain ja se on myös helppo siirtää paikasta toiseen.

Kasvata itse -villitys
Myös Yhdysvaltain presidentin puoliso käyttää sitä. Englantilaiset ovat ottaneet sen omakseen, ja nyt villitys leviää ympäri maailmaa: haluamme kasvattaa vihannekset itse!