Forspiring
Fordobler  udbyttet!
GrowCamp forspiring

Med et overdækket højbed fra GrowCamp, har du mulighed for at dyrke grøntsager 8-9 måneder om året.

Derfor er det muligt at opnå et stort udbytte af grøntsager. Hvis man tillige forspirer de fleste planter, kan udbyttet fordobles.

Forspiringen foregår ikke kun tidligt om foråret. Man kan med stor fordel forspire helt hen til sent efterår.

GrowCamp har sammensat et program til forspiring, som er udvalgt efter relevante krav til funktion og effektivitet.

Billede: Fuld gang i forspiringen. Plantebakkerne hænger på beslag, som er monteret i sprosserne på drivhuset.

Tidligere høst

Forspiring er, når frø sås i små potter eller bakker, hvor de spirer og vokser til en passende størrelse. Derefter udplantes de på voksestedet, hvor de bliver indtil høst. Nogle vælger af pladshensyn at ompotte flere gange i forløbet, men det er ikke nødvendigt for planterne.

Hvis man sår på friland, risikerer man, at fugle og andre dyr tager frøene, eller at temperatur eller vandingsforhold gør, at spiringen ikke lykkes. Når man sår i små potter og sørger for lys, tilpas varme og jordfugtighed, spirer frøene ensartet. Det, at potterne kan flyttes, gør det nemmere at skabe optimalt miljø.

Flere grøntsager, f.eks. salat, løg, porrer, spinat og ærter kan sås indendørs allerede i februar.

Frøene spirer villigt og planterne udvikles hurtigt og kraftigt, hvis man benytter kunstigt lys. Ved brug af LED-pærer er udgiften til strøm meget beskeden.

Salat, løg, ærter, spinat og flere andre grøntsager kan udplantes i GrowCamps overdækkede højbede, så snart faren for kraftig nattefrost er overstået. Ved let nattefrost kan temperaturen hæves et par grader i bedet, hvis man benytter stearinlys om natten. Det betyder, at man kan have salat allerede i slutningen af marts måned.

De små billeder viser:

I vindueskarmen suppleres det naturlige lys med lysstoffør.

Små planter spirer og trives fint ved hjælp af LED-lamper.

Udplantning først i marts.

Stearinlys og fibertex beskytter planterne ved nattefrost.

Høst flere gange

Når faren for nattefrost er overstået, kan man forspire sine planter udendørs på ”øverste etage” i GrowCampen eller i drivhuset.

Så har man konstant nye små planter parat, så snart der er ledig plads i højbedene. Mange sår salat og ærter med 14 dages mellemrum til helt hen i august. Når man forspirer og udnytter pladsen optimalt, er det muligt at få næsten dobbelt så mange hold grøntsager hver sæson.

Billede: Planter på øverste etage, klar til udplantning.

Forspiring hvordan

Enkelt-frø-såning

Ved enkelt-frø-såning sår man et eller to frø pr. potte. De billige frø sår man to af pr. potte. Den svageste plante fjernes, hvis begge frø spirer. Ved dyre frø sår man kun ét frø pr. potte. Så må man affinde sig med, at nogle potter forbliver tomme, fordi frøet ikke spirer.

Bredsåning i potte eller bakke

Ved bredsåning menes, at der sås mange frø pr. potte eller bakke, og at planterne ikke tyndes ikke ud. Når man planter ud i GrowCampen, kan man forsigtigt løsne pottes indhold og evt. trække rødderne lidt fra hinanden, så det snarere bliver en række af planter end en firkantet klump, man sætter i jorden. Det gør, at planterne får lidt bedre plads og mere lys på voksestedet og dermed bedre mulighed for at udvikle sig.

Jord

De fleste køber så- og priklejord i stedet for at bruge egen jord fra haven. Jorden skal være fri for sygdomme og uden gødning, ellers får man ikke sunde og kraftige planter. Det er og vigtigt, at jorden er løs og fri for sten.

Såning

Frøene sås i den dybde, der angives på frøposerne. Jorden skal være fugtig, men aldrig våd. Potterne eller bakken dækkes med låg eller plastfilm, som holder på fugtigheden under spiring. Frøene tåler ikke udtørring. Sørg for at potterne ikke står i direkte sol, som kan få temperaturen til at stige voldsomt under plasten. Så snart planterne titter frem, kan overdækningen fjernes.

Temperatur

Løg, salat, dild, persille, spinat, ærter, hestebønner, kål og rødbede spirer bedst ved temperaturer fra 15 – 20 grader.
Majs, tomater, bønner, chili, peber, aubergine, melon, græskar og squash vil gerne have temperaturer fra 22 – 30 grader.

Gødning

Start med at gøde vandet så snart, der er kommet flere sæt blade udover kimbladene. Start med en svag opløsning og forøg gradvist til den opløsning, der angives på emballagen. Ærter og bønner producerer selv kvælstof og skal derfor ikke have gødning.

Forhold mellem lys, varme, gødning og vand

Forholdet mellem temperatur, lys, vand og gødning er afgørende for spiring og vækst. Høj temperatur og meget lys kræver meget vand og gødning. Lav temperatur kræver mindre lys, vand og gødning. Ved sparsomt lys skal temperaturen være lav, ellers får man ranglede og svage planter.

Billederne viser:
Bredsået basilikum.
Basilikum plantes på ledig plads.
Salat sås med to frø pr. potte.
Den svageste plante fjernes, så der kun vokser én plante i hver potte.

Plantebakker

Stor plantebakke

Mål: 114 x 37 cm. Bakken kan hænge tværs over 120 cm bredt højbed som en ekstra etage eller på kanten af bedkassen. Bakken er også velegnet til at stå i en bred vindueskarm, på ophængsbeslag i drivhuset eller på gulvet i udestuen.
Rumindhold i vandingsriller: 1,5 liter

Se vores store plantebakker i shoppen her

Lille plantebakke

Mål: 64 x 37 cm. Plantebakken passer til GrowCamps vægbede, hvor der kan stå 3 i højden og 3 ved siden af hinanden. Plantebakkerne kan også monteres i to etager i den ene side af vægbedet.
Bakken er nem at bære – selv med store planter i. Den kan f.eks. stå i vindueskarme eller hænge på væggen i drivhuset.
Rumindhold i vandingsriller: 1 liter

Se vores mindre plantebakker i shoppen herBillederne viser:

Den lille plantebakke er nem at håndtere.

Plantebakken er udformet med vandingsriller, beregnet til brug af vandingsmåtte.

Stor plantebakke på ophængsbeslag i drivhus.

Store plantebakker på gulvet i udestuen.

Stor plantebakke på ophængsbeslag i GrowCamp.

Lille plantebakke på ophængsbeslag i drivhus

To små plantebakker i den ene side af vægbed høj model

Plads til ialt 9 plantebakker i vægbed høj model

Vandingsmåtte

GrowCamps vandingsmåtte er nøje udvalgt. Den er fremstillet af nye, rene syntetiske materialer og resistent mod råd. De vandingsmåtter, som er fremstillet af genbrugsmaterialer, indeholder ofte farverester og andre kemikalier.

Vandingsrillerne i plantebakkerne bruges til opbevaring af vand. Kun rillerne og aldrig hele bakken skal fyldes med vand. Vandingsmåtten suger automatisk vandet op fra vandingsrillene, når der er brug for det. Den fungerer således som en væge.

Ved brug af GrowCamps plantebakke med vandingsmåtte behøver du aldrig vande direkte i de enkelte potter. Det er særdeles tidsbesparende, og måtten sikrer samtidig, at alle potterne får det vand, de har brug for. Følg med i, hvor fugtig jorden er i potterne. De fleste planter har ikke godt af at være for fugtige. Lad måtten tørre helt engang i mellem. På den måde sørger du for, at rødderne får den ilt, de har brug for.

Vandingsmåtten kan vaskes i vaskemaskine ved 40 grader.

Du kan finde vandingsmåtten i vores shop her

Billedet viser plantebakke med vandingsmåtte

Potter

GrowCamp har nøje udvalgt de potter, som egner sig bedst til forspiring. Der er flere muligheder, og hvilken man vælger afhænger f.eks. af pladsforhold.
Se GrowCamps skema med forslag til anvendelse.

Pluggbox

Der er plads til 49 planter, og boxen fylder kun 22 x 22 cm cm. Pluggboxen bruges til f.eks. salat, porrer og løg og mange foretrækker tillige at så f.eks. kål og andre større planter som tomat og chili i pluggboxen for senere at plante om til små enkeltpotter. Basilikum, sået med én plante i hver af de 49 celler, giver minimum 1 m2 basilikum på voksestedet. Bunden i pluggboxen er udformet, så planterne kan skubbes op af hullerne – nemt og enkelt.

Du kan finde pluggboxen i vores shop her

Spirebakker

Mål: 20 x 17 cm.
Fås i tre udførelser: Med 12 eller 20 celler eller som
bakke uden celler.

De bakker, der er opdelt i celler, kan klippes over. Det kan være en fordel, hvis man kun vil have én slags planter pr. spirebakke. Det gør opmærkningen nemmere og mere overskuelig.

Spirebakker uden opdeling i celler kan bruges til bredsåning af f.eks. persille, purløg og basilikum. Der er også frø, som er så små, at det nærmest er umuligt at så dem enkeltvis. Derfor sår man bredt og planter om efter spiring.

Programmet omfatter låg, som passer til alle spirebakkerne. Låget bruges indtil spiring har fundet sted for at forhindre udtørring.

Den store plantebakke kan rumme 10 spirebakker. Den lille har plads til 4 hele og 1 overklippet bakke.

Se udvalget af spirebakker i vores shop her

Roottrainere

Rootrrainere foretrækkes til planter med særligt sårbare rødder, f.eks. majs, bønner, ærter og bladselleri.
Roottrainerens brede og høje planteceller er bedst til planter med store frø og spirer, som vokser mest i højden. Planter, der vokser lige så meget i bredden, som fx agurk og melon, vil kæmpe for meget om lyset, inden de overhovedet får udnyttet den større volumen til rødderne - og de kan jo ikke flyttes fra hinanden, som man kan med små potter. Roottrainere er udformet, så potten forsigtigt kan åbnes fra side. De lodrette riller i potten bevirker, at rødderne bliver lige og lange.

Se udvalget af roottrainere i vores shop her

Enkeltpotter

Enkeltpotter anvendes til større planter, f.eks. agurk, melon og squash.

Potterne kan også bruges, hvis planterne bliver for store i spirebakkerne, når der ikke er plads på udplantningsstedet. Salat kan f.eks. udmærket gro i enkeltpotter næsten indtil, der er dannet færdige hoveder.

Se udvalget af enkeltpotter i vores shop her

Se: Skema med tidspunkter for forspiring og forslag til valg af potter.

Billederne viser:

Spirebakke med låg.

Skema med tidspunkt for såning og forslag til valg af potter.

Pluggbox

Spirebakkerne kan klippes over til ønsket størrelse.

Lille plantebakke for oven med fire 20-huls spirebakker og to halve 12-huls bakker.

Stor plantebakke nederst med fem 20-huls bakke, tre 12-huls bakke og 2 bakker uden celler.

Bakkerne er placeret på GrowCamps ophængsbeslag til drivhusvægge.

Roottrainer-potter hænger sammen række for række. Her er de placeret i holder, klar til brug.

Dybe potter med riller giver lange, lige og stærke rødder.

Potte på 7 x 7 cm

Plantelabels

GrowCamps plantelabels, der er udformet i plast, fås i to størrelser.

På den store plantelabel kan toppen bøjes, så teksten vender på skrå og nemt kan læses.

GrowCamps plantelabels kan hænges på snor eller søm, når de ikke er i brug.

Der findes også en vandfast tusch.

Se udvalget af plantelabels i vores shop her