FAQ
GrowCamp Spørgsmål og svar
Kan en GrowCamp stå ute om vinteren?
Ja, det kan den. Den tåler stort sett all slags vær.
Er det bunn i bedet?
Nei, bedet er uten bunn. Det har den store fordelen at overvanning ikke kan forekomme.
Kan GrowCampen stå et sted der det blåser mye?
Ja, den er konstruert for å tåle selv svært kraftig vind. Bardunene holder overbygget på plass, og jorden i bedet gjør at bedet ikke flytter seg.
Må man ta av overbygget om vinteren?
Nei, det er ikke nødvendig. Overbygget og teltdelene tåler både frost og snø. Man forlenger imidlertid teltdelenes levetid ved å demontere dem og oppbevare dem innendørs.
Skal det være jord i hele bedet?
Ja, bedet skal fylles helt med jord = 650 liter per 120 cm. Alternativt kan man velge å bruke jordbakker. Se mer info.
Kan man dele opp et bed på 240 cm, slik at det er jord helt ned i den ene enden, og jordbakker i den andre?
Ja, det er en god idé hvis man vil dyrke lange rotfrukter i det ene bedet og krydderurter og andre grønnsaker i det andre. Man bruker bare en skillevegg på 50 x 115 cm. Nesten hva som helst kan brukes, for skilleveggen vil stå godt avstivet av de 2 rørene som holder bedet sammen i midten.
Problemer med snegler – kan GrowCamp hjelpe mot dette?
For det første må sneglene krype opp en lang og glatt overflate, og det er de ikke glade i. Dessuten beskytter nettet til en viss grad mot inntrengning. Hvis det ikke er nok, kan man kjøpe en selvklebende kobberstrimmel, som limes fast på plastplanken og hele veien rundt i ca. 35 cm høyde. Det oppstår elektrisk spenning når sneglenes slim berører kobberet. For sneglen føles det akkurat som når vi tygger sølvpapir! Det holder sneglene ute av bedet. Kobberbånd kan bestilles direkte fra GrowCamp.
Kan man dyrke jordbær i høybedet?
Ja, det kan man med stor fordel. Man får jordbær minst et par uker tidligere når bedet er dekket med plast. Men husk: Når jordbærene blomstrer, må du åpne både plasten og nettet litt opp, slik at biene kan komme inn og bestøve - ellers får man ingen jordbær.
På hvilken tid av året er det best å sette opp høybedet?
Det kan settes opp når som helst. Det kan være en god idé å sette det opp om høsten, mens det fortsatt er godt oppholdsvær. Da er man klar i februar, da man ofte gjerne kan sette forspirede poteter selv om det fortsatt er fare for nattefrost. Hvis man setter opp bedet i begynnelsen av august, kan man fortsatt rekke å få utbytte av salat og mange andre grønnsaker.
Kan man montere en forlenger på et tidligere montert bed?
Ja, det er mulig. Men det er litt vanskelig, fordi man må fjerne en stor del av jorden for å få demontert endegavlen. I tillegg til forlengermodulen skal det evt. brukes 12 nye 12 nye klemmer/propper, hvis man ikke klarer å demontere dem uten å skade dem. De kan bestilles i GrowCamp-butikken.
Hvordan lufter man enklest i GrowCamp?
I perioden der det skal åpnes hver morgen og lukkes om kvelden, er det lettest å fjerne en plastside fra bedet og sette den på igjen uten å feste den øverst. Da kan man raskt og enkelt åpne plastsiden litt øverst, slik at man får effektiv og skånsom lufting.