Detaljer
GrowCamp – ultimat design – funktionalitet och kvalitet
Högbädd
I en högbädd är det möjligt att få fyra gånger större utbyte än på friland. Det beror tre viktiga förhållanden:
1) I en högbädd håller jorden sig porös då man inte kliver på den. Det gör det lätt för plantornas rötter att söka sig nedåt och inte ut till sidorna. Därför kan man så och plantera närmare och skörda mer.
2) Den goda och humusrika jorden som man lägger i högbädden, kommer i början att vara lös och fuktig. Snart kommer den att vara fylld med massor av daggmaskar och viktiga mikroorganismer vilket kommer att göra att den goda jordstrukturen bevaras år efter år.
3) Bädden är öppen i botten. Det betyder att det aldrig finns någon risk för att vatten samlas. Det kommer alltid syre till rötterna och jorden blir snabbare klar att arbeta med på våren.
Insektsnät
En av de viktigaste fördelarna med GrowCamps drivtält är att man kan undvika att använda gift mot skadedjur.
Nättäckningen håller morotsflugor, kålfjärilar och sniglar effektivt ute. Leksaker kommer inte heller att skada grödorna. Om trädgården rymmer rådjur, katter, möss eller annat - är det problemet också löst. Man kan med gott samvete servera trädgårdens grönsaker - felfria och obesprutade!
Insektsnätet har andra viktiga egenskaper än att hålla oönskade element ute: Det dämpar starkt solljus, förhindrar vinden och skärmar av mot kraftigt regn.
Nätets struktur gör att drygt 90 % av regnet tränger igenom och faller mjukt. Dessa skyddande förhållanden gör att grönsakerna blir spröda och läckra, och inte sega och grova.
Växthus
Täckning med plastfolie håller kyla och lätt nattfrost ute, och gör att tältet fungerar som ett växthus.
Säsongen blir väsentligt längre. Redan i slutet av april eller i början av maj kan man hämta in färskpotatis och ställa fram den första skålen med hemodlad sallad.
När potatis, rädisor och sallad skördas för första gången, kan chilifrukt, tomatplantor och gurka planteras ut.
Växthusplantor stortrivs i bädden. Det beror inte minst på att det är möjligt att ventilera mer effektivt än i ett växthus. På grund av plastsidornas flexibilitet kan man t.ex. rulla upp sidorna helt, så att vinden kan strömma igenom och svalka när det är väldigt varmt.
Många grödor övervintrar och fortsätter att växa tidigt på våren. Man upplever att man kan ta upp krispiga fräscha rotfrukter under hela vintern. Blekselleri, gräslök, spenat och persilja klarar sig fint trots lätt frost utomhus. Man kan därmed vara självförsörjande en stor del av året.

Ljus och temperatur
Bädden värms upp snabbare av solen, för jorden ligger över normalnivå och värms upp både uppifrån och från sidorna. Jordtemperaturen är viktig för groning och tillväxt. Även några få graders extra värme gör att säsongen för odling förlängs väsentligt.
När bädden placeras över normal marknivå, får plantorna mer ljus. Det är extra viktigt när dagarna är korta. Det extra ljuset gör att man kan sätta plantorna betydligt närmare än på friland, och därmed får man ett ännu större utbyte per kvadratmeter.
Jord
Jordmängd per 120 x 120 cm bädd: 0,65 m3 = 650 liter = ca 13 säckar á 50 liter (beroende på konsistens). Bädden ska fyllas nästen hela vägen upp med jord. När jorden har satt sig kommer det att vara ca 5 cm kvar till kanten vilket är idealiskt.
Man kan använda vanlig, gärna lerig trädgårdsjord ungefär halvvägs upp i bädden. Det håller kvar vattnet och är samtidigt en billigare lösning. Längst upp använder man köpt jord: plantjord, torv eller liknande. Den är enkel att arbeta med och ger grödorna bästa möjliga förhållanden. Om man vill vara säker på att undvika ogräs och skadedjur från sin egen trädgårdsjord, ska man använda köpt jord till hela bädden.
Man kan även välja att använda jordbackar med endast 50 liter jord.
Mått & material
Drivtältet GrowCamp är i grundversionen 120 x 120 cm. Det kan förlängas med tilläggsmoduler á 120 cm, så att totallängden blir 240, 360, 480 cm osv.
Bädden består av en låda utan botten som är 50 cm hög. Överbyggnaden som klickas och låses fast mäter 100 cm. Totalhöjden är 150 cm.
Bädden är i 25 mm plastprofiler med UV-skydd. Hörnstolpar och överbyggnad är utförda i kraftig plast. Alla material är väderbeständiga. Drivtältet är utformat för utomhusstrapatser och står emot väldigt kraftig vindpåverkan.
Drivtältet levereras i kartong med utförlig monteringsanvisning. Mått grundmodul (BASIC) 115 x 59 x 18,5 cm. Vikt 32,5 kg.
Mått tilläggsmodul (EXTENSION) 115 x 59 x 10,5 cm. Vikt 20,8 kg.

Täckning
GrowCamp levereras med plast i ändgavlarna. Sidorna har nät längst in och plast längst ut. Både nät och plast är monterade med kardborrestängning i sidorna och i botten. Nätet ska normalt endast rullas upp när man ska arbeta eller skörda i bädden./p>
Plastsidorna är nedrullade både dag som natt under de kalla månaderna, men så snart solen kommer fram blir det snabbt varmt i tältet och då rullar man upp sidorna dagtid.
Om man inte odlar väldigt värmekrävande plantor (drivhusplantor) kan man välja att montera bort plastsidorna helt under sommarperioden eller ha dem upprullade dygnet runt.
Man kan också välja att ha plastsidorna permanent monterade i bara den ena sidan. Det är särskilt lämpligt om man har bädden placerad där det blåser väldigt mycket eller i kustnära områden, där det finns risk för kall dimma från havet.
Placering
GrowCamp kan placeras nästan överallt: På gräs, på plattor eller direkt på marken.. Om terrängen lutar är det bästa att gräva ned bädden i jorden, så att den på så sätt står vågrätt.
Vindförhållandet är inte så viktigt, då man kan avskärma mot vinden med plasttäckning.
Bädden börplaceras där det är så mycket sol och ljus som möjligt.
Om det passar in i utformningen av trädgården kan det vara bra att placera GrowCampen så att gavlarna är vända mot öst/väst. På så sätt kommer sidorna med nättäckning att vara vända mot syd, och man skyddar plantorna mot starkt solljus
Om man har flera bäddar är det idealiska avståndet 100–120 cm. Man kan ha så lite som 60 cm mellan bäddarna.
Se inspiration.(link)
Vind och väder
GrowCamp är uppbyggd så att den kan stå emot nästan alla vädertyper. Bardunerna, som sitter mellan överbyggnaden och bädden, håller tältdelen på plats och jorden i bädden ser till att bädden förblir stående.
Det är inte nödvändigt att montera bort överbyggnad eller tältdelar vintertid. Om man ändå väljer att ta av plastövertäckningen för vintern, rekommenderas att man avlägsnar nättäckningen som håller snön borta, så att det inte glider av.
Alla material är väderbeständiga. De utvidgas och drar ihop sig i förhållande till temperaturen.
Plasttäckningen är mjuk och medgörlig vid höga temperaturer, men styv och svårare att hantera när det är kallt.