Detaljer
GrowCamp – optimal design – funksjonalitet og kvalitet
Høybed
I et høybed er det mulig å oppnå fire ganger større utbytte enn i en åker. Dette skyldes tre vesentlige forhold:
1) I et høybed holder jorden seg porøs, fordi det ikke trås på den. Dette gjør det lett for planterøttene å søke i dybden, og ikke ut til siden. Derfor kan man så og plante tettere, og høste mer.
2) Den gode og humusrike jorden man legger i høybedet vil være løs og fuktig fra starten av. Snart vil den være fylt med massevis av meitemark og viktige mikroorganismer, som bidrar til å bidra jordens gode struktur i år etter år.
3) Bedet er åpent i bunnen. Det betyr at det aldri er fare for at det samler seg opp vann. Det kommer alltid oksygen til røttene, og jorden blir tidligere klar til å jobbe med om våren.
Insektnett
En av de viktigste fordelene ved GrowCamp er at man kan unngå bruk av gift mot skadedyr.
Tildekkingen med nett holder gulrotfluer, kålsommerfugl og snegler effektivt ute. Rådyr, katter, leker og annet vil heller ikke kunne ødelegge avlingene. Man kan servere grønt fra hagen med god samvittighet – feilfritt og usprøytet!
Insektnettet har andre viktige egenskaper enn å holde uønskede elementer ute: Det demper sterkt sollys, reduserer vinden og skjermer mot kraftig regn.
Nettets struktur gjør at drøyt 90 % av regnet trenger gjennom og faller mykt. De beskyttede forholdene bidrar til at grønnsakene blir sprøe og lekre, i motsetning til seige og grove.
Drivhus
Tildekking med plastfolie holder kulde og lett nattefrost ute, og får teltet til å fungere som et drivhus.
Sesongen blir vesentlig lenger. Allerede i slutten av april eller tidlig i mai kan man hente inn nye poteter og tilberede den første skålen med hjemmedyrket salat.
Når den første avlingen av poteter, reddiker og salat er høstet, kan chili, tomatplanter og agurker plantes ut.
Drivhusplanter stortrives i bedet. Det skyldes ikke minst at det er mulig å lufte mer effektivt enn i et drivhus. På grunn av at plastsidene er fleksible, kan de f.eks. rulles helt opp slik at vinden kan blåse svalende gjennom når det er svært varmt.
Mange avlinger overvintrer og fortsetter veksten tidlig på våren. Stangselleri, purreløk og persille klarer seg fint på tross av lett frost utenfor. Slik kan man være selvforsynt en stor del av året.

Lys og varme
Bedet varmes raskt opp, fordi jorden ligger høyere enn normalt nivå, og varmes opp både ovenfra og fra sidene. Når solen skinner, oppstår det en drivhuseffekt på grunn av plasttildekkingen. Dermed øker temperaturen i bedet vesentlig.
Jordtemperaturen er avgjørende for spiring og vekst. Selv noen få graders ekstra varme gjør at sesongen for dyrking forlenges betydelig. Når bedet er hevet over normalt bakkenivå, får plantene mer lys. Dette er spesielt viktig i ytterperiodene når dagene er korte. Det ekstra lyset gir mulighet for å sette plantene betydelig tettere enn i en åker, og dermed oppnår man større utbytte per kvadratmeter.
Jord
Jordmengde pr. 120 x 120 cm bed: 0,65 m3 = 650 liter = ca. 13 poser á 50 liter (avhengig av konsistens). Bedet skal fylles nesten helt opp med jord. Når jorden har satt seg vil det være ca. 5 cm til kanten, noe som er ideelt.
Man kan bruke vanlig, gjerne leirholdig, hagejord ca. halvveis opp i bedet. Dette holder godt på vannet, og det er samtidig en rimeligere løsning. Øverst brukes kjøpejord – planteskolejord, spagnum eller lignende. Det er lett å arbeide med, og det gir avlingen de beste betingelser. Hvis man vil være sikker på å unngå ugress og skadedyr fra egen hagejord, bruker man kjøpejord til hele bedet.
Man kan også velge å bruke jordbakker med bare 50 liter jord.
Mål og materialer
GrowCamp Basic er 120 x 120 cm.
Den kan forlenges med tilleggsmoduler på 120 cm, slik at totallengden blir ca. 240, 360, 480 cm osv.
Bedet består av en kasse uten bunn, med en høyde på 50 cm. Overbygningen, som klikkes og låses fast, måler 100 cm. Totalhøyden er 150 cm.
Bedet er i 25 mm plastprofiler med UV-beskyttelse. Hjørnestolper og overbygning er utført i kraftig plast. Alle materialer er værbestandige.
Drivteltet leveres i kasser, inkludert utførlig monteringsanvisning. Basismodulen måler 115 x 59 x 18,5 cm og veier 32,5 kg.
Tilleggsmodulen måler 115 x 59 x 10,5 cm og veier 20,8 kg.

Tildekking
GrowCamp leveres med plast i endegavlene. Sidene har nett innerst og plast ytterst. Både nettet og plasten er festet med borrelåslukking i sidene og i bunnen. Nettet skal vanligvis bare rulles opp når det skal arbeides eller høstes i bedet.
Plastsidene er rullet ned både dag og natt i de kjølige månedene, men så snart solen får tak blir det raskt varmt i teltet, og man ruller opp sidene om dagen.
Hvis man ikke dyrker svært varmekrevende planter (drivhusplanter), kan man velge å fjerne plastsidene helt i sommerperioden, eller bare ha dem rullet opp hele døgnet.
Man kan også ha plastsidene permanent montert bare på den ene siden. Dette er spesielt nyttig hvis bedet er plassert et sted der det blåser mye, eller i kystnære områder der det er fare for havtåke.
Plassering
GrowCamp kan plasseres nesten overalt: På gress, på fliser eller direkte på bakken. Hvis underlaget er skrått, kan man grave bedet ned i jorden slik at det står vannrett.
Vindforholdene er ikke avgjørende, siden man kan skjerme mot vinden med plasttildekningen.
Man bør derimot legge vekt på å plassere bedet der det er mest mulig sol og lys.
Hvis det passer inn i utformingen av hagen, kan det være en fordel å plassere GrowCamp slik at gavlene står mot øst/vest. På denne måten vil sidene som er tildekket med nett vende mot sør, og beskytte plantene mot sterkt sollys.
Hvis man har flere bed, er den ideelle avstanden 100 -120 cm. Man kan klare seg med helt ned til 60 cm mellom bedene. Se inspirasjon.
Vind og vær
GrowCamp er konstruert slik at den tåler nesten alle typer vær. Bardunene som er festet mellom overbygning og bed holder teltdelen på plass, og jorden i bedet sørger for at bedet blir stående.
Det er ikke nødvendig å demontere overbygget eller teltdelene om vinteren. Hvis man likevel velger å fjerne plasttildekkingen for vinteren, anbefales det at man også fjerner nettet, som kan ha en tendens til å holde på snøen slik at den ikke glir av.
Alle materialer er værbestandige. De utvider seg og trekker seg sammen i forhold til temperaturen.
Plasttildekkingen er myk og medgjørlig i høye temperaturer, men stiv og vanskeligere å håndtere i kuldegrader.