Lisätietoja
GrowCamp – parasta laatua ja käytännöllinen rakenne
Kohopenkki
Kasvit tuottavat kohopenkissä jopa nelinkertaisen sadon verrattuna perinteiseen vihannespenkkiin.
Suurempaan satoon vaikuttavat seuraavat kolme tekijää:
1) Kohopenkin mullan päällä ei kävellä, joten se ei pakkaannu ja on siksi kuohkeaa. Kuohkeassa mullassa kasvien juuret hakeutuvat alaspäin eivätkä sivulle. Kasvit voi kylvää lähelle toisiaan ja siten sadosta tulee suurempi.
2) Kohopenkissä käytetään hyvälaatuista ja humuspitoista multaa, joka on irtonaista ja kosteaa. Mullan sekaan ilmestyy pian matoja ja tärkeitä pieneliöitä, jotka huolehtivat maaperän hyvästä koostumuksesta vielä vuosien ajan.
3) Penkki on pohjasta avoin, joten sen pohjalle ei kerry vettä seisomaan. Kasvien juuret saavat aina tarpeeksi happea ja kasvit voidaan istuttaa jo aikaisin keväällä.
Hyönteisverkko
GrowCampin kasvuteltan yksi parhaista puolista on se, ettei vihannesten kasvattamisessa tarvitse käyttää torjunta-aineita.
Verkko suojaa hyvin tuholaisilta, kuten porkkanakempeiltä, kaalikoilta
ja etanoilta, eivätkä lasten lelutkaan pääse katkomaan kasvien varsia.
Jos pihalla liikkuu kissoja, hiiriä tai muita tuhoeläimiä, ne eivät pääse enää kasvien kimppuun.
Voit tarjota puutarhasi herkkuja hyvällä omallatunnolla - vihanneksesi ovat täysin luomua!
Hyönteisverkko ei vain pidä tuholaisia loitolla, vaan se myös suojaa kasveja paahtavalta auringolta, tuulelta ja rankkasateilta.
Verkko päästää lävitseen 90 prosenttia sadevedestä ja vesi valuu kasvien päälle hellästi. Verkon suojissa vihanneksista tulee rapeita ja maukkaita eikä nahistuneita ja kitkeriä.
Kasvihuone
Muovisuoja suojaa kasveja kylmältä ja hallalta, ja kasvuteltan voi muuntaa sen avulla kasvihuoneeksi.
Kasvukausi pitenee huomattavasti. Pääset nauttimaan uusista perunoista tai salaateista jo kevään lopulla.
Kasvihuonekasvit rakastavat kasvutelttaa. Kasvuteltan ilmastointi hoituu helpommin kuin kasvihuoneen, sillä suojamuovi on kiinni tarranauhoin. Muovi on helppo irrottaa joko kokonaan tai sitä voi raottaa vain vähän. Lämpimällä ilmalla muovisuojan voi irrottaa kasvuteltan sivuilta kokonaan.
Moni kasvi voi talvehtia kasvuteltassa ja jatkaa kasvuaan alkukeväästä. Selleri, ruohosipuli, pinaatti ja persilja pärjäävät kasvihuoneessa, vaikka ulkona olisi pientä pakkasta.
Saat vihannekset omasta pihasta lähes vuoden ympäri.

Valo & Lämpötila
Kohopenkin multa lämpenee auringossa nopeammin kuin tavallisessa vihannespenkissä, sillä muuta maanpintaa korkeampana penkki lämpenee sekä päältä että sivulta.
Kasvit versovat ja kasvavat hyvin, kun multa on oikeanlämpöistä. Jo muutama ylimääräinen aste pidentää kasvukautta huomattavasti.
Koska kohopenkki on maanpintaa korkeammalla, kasvit saavat enemmän valoa. Lisävalo on erityisen tärkeää alkukevään ja loppusyksyn lyhyinä päivinä.
Kasvit voidaan istuttaa valoisaan kohopenkkiin tiiviimmin kuin tavalliseen vihannespenkkiin, ja samalla sadon määrä per neliömetri kasvaa.
Multa
Yhteen 120 x 120 cm kohopenkkiin mahtuu 0,65 m3 = 650 litraa = n. 13 kpl 50 litran multasäkkiä (riippuen multalaadusta). Penkki tulee täyttää mullalla lähes laatikon yläreunaan asti. Kun multa on asettunut, mullan pinta on noin 5 cm laatikon yläreunasta.
Suosittelemme taimimultaa. Se on kuohkeaa, helppoa käsitellä ja luo
kasveillesi ihanteelliset kasvuolosuhteet. Taimimullasta ei tule rikkaruohoja eikä tuholaisia.
Voit myös täyttää laatikon puoliväliin asti pihasi omilla maa-aineksilla, mutta muista, ettei laatikko ole suunniteltu tiiviille maa-ainekselle, kuten savelle.
Voit käyttää myös kasvukaukaloa, johon mahtuu 50 litraa multaa.
Mitat ja materiaalit
GrowCampin perusmallin mitat ovat 120 cm x 120 cm.
Kasvutelttaan voidaan liittää lisäosia, jolloin kokonaispituudeksi tulee yhteensä joko 240 cm, 360 cm, 480 cm jne. Kohopenkki on pohjaton, 50 cm korkea laatikko. Laatikon päälle kiinnitettävä runko on 100 cm korkuinen. Kasvuteltan kokonaiskorkeus on 150 cm.
Kohopenkin muoviprofiilit ovat 25 mm paksuisia ja niissä on UV-suojaus. Kulmatangot ja rimat on valmistettu vahvasta muovista.
Kaikki materiaalit ovat säänkestäviä.
Kasvuteltan mukana toimitetaan kattavat Perusmallin (BASIC) mitat ovat 115 x 59 x 18,5 cm ja paino 32,5 kg. Lisämallin (EXTENSION) mitat ovat 115 x 59 x 10,5 cm ja paino 20,8 kg.

Suoja
GrowCampin pakkaukseen kuuluvat muovisuojat teltan päätyseiniin sekä verkot ja muovisuojat teltan sivuille. Sekä hyönteisverkko että muovisuoja kiinnitetään sivuilta ja alhaalta tarrateipillä. Verkko ja suoja on siis helppo avata, kun kasveja haluaa tarkastella. Verkko kannattaa yleensä pitää alhaalla, jotta hyönteiset eivät pääse kasvien luo eikä tuuli ei vahingoita kasveja.
Pidä sivuseinien muovisuojat kylmään vuodenaikaan alhaalla sekä öisin että päivisin, mutta kun aurinko alkaa lämmittää ja teltan sisälämpötila nousee huomattavasti, muovisuojat voi nostaa päivän ajaksi ylös.
Jos et kasvata kasveja, jotka tarvitsevat hyvin lämpimät kasvuolosuhteet (kuten kasvihuonekasveja), voit ottaa muovisuojat kesällä joko kokonaan pois tai pitää ne ylhäällä vuorokauden ympäri.
Muovisuojia voi myös pitää vain yhdellä seinällä. Niin kannattaa tehdä varsinkin, jos kasvuteltta on tuulisella paikalla tai jos pihasi on lähellä rannikkoa, jolloin muovi suojaa kasveja merisumulta.
Sijainti
GrowCamp voidaan asentaa melkein minne vain: Nurmikolle, kivilaatoille tai suoraan maahan.
Jos panet kasvuteltan rinteeseen, poista maata niin, että teltta pysyy suorassa.
Paikan tuulisuudella ei ole väliä,
sillä muovisuoja suojaa kasveja tuulelta. Kasvuteltta kannattaa sijoittaa mahdollisimman aurinkoiselle ja valoisalle paikalle.
GrowCamp-kasvuteltta kannattaa sijoittaa niin, että sen sivut ovat itään ja länteen päin. Sivuverkko suojaa näin kasveja suoralta auringonvalolta.
Kohopenkkien väliin kannattaa jättää tilaa 100–120 cm. Tarvittaessa kohopenkkien väli voi olla myös 60 cm. Katso lisää ideoita täältä Tuuli ja sääolot.
Tuuli ja sääolot
GrowCamp kestää käytännössä kaikenlaisia sääoloja. Tukiharukset, jotka ovat teltan ja kohopenkin välillä, pitävät telttarungon paikallaan, ja kohopenkin mullan paino pitää penkin pystyssä.
Muovisuojaa tai telttarunkoa ei tarvitse siirtää talven ajaksi pois. Jos kuitenkin haluat poistaa muovisuojan, poista myös hyönteisverkko, jotta se ei tule lumen mukana alas.
Kaikki materiaalit ovat säänkestäviä. Ne laajenevat ja kutistuvat lämpötilan mukaan.
Muovisuoja on pehmeä ja taipuisa lämpimässä, mutta jäykkä ja vaikea käsitellä pakkasella.